Hírek

Céltámogatás gyűjtése Szűcs Aliz vak brácsaművész számára!

2020.02.10.
Szűcs Aliz 45 éves vak brácsaművész. 6 éves korában kezdett hegedülni, 10 éves korában egy hegedű-duó versenyre készült, amikor kiderült, hogy I-es típusú cukorbeteg.
 
Betegsége szövődményeként a szem és veseműködés beszűkülése jelentkezett, valamint magasvérnyomás és az idegek károsodása is sújtotta.
Alíz mindemellett a Zeneakadémián diplomázott 1998-ban, majd felvételt nyert a Magyar Állami Operaházba. Tanított a konzervatóriumban, szólistaként és különböző zenei együttesek tagjaként számos koncertpódiumon lépett fel, a Győri Filharmónikus Zenekar tagja volt.
Mivel állapota folyamatosan romlott, így 15 évvel ezelőtt zenei pályája megszakadt, 30 éves korában rokkantnyugdíjassá vált. 2005-ben szaruhártya-, 2011-ben hasnyálmirigy-vese transzplantáción esett át, jelenleg is krónikus veseelégtelenségében szenved. Jobb szemére teljesen vakká vált, a bal szemével 4-5%-os aliglátó. Az állapotában beállt romlás és idegi károsodás miatt a zenélést és vele együtt az álmait végleg fel kellett adnia.
Aliz többszörös transzplantáltsága miatt kiszorult a közösségi életből, nem vehet részt csoportos oktatásban, és vakvezető kutya segítségét sem veheti igénybe.