Hírek

Jótékonysági Szemvizsgálat

2016.06.07.
Jótékonysági Szemvizsgálat tartottunk a Bárczi Gusztáv Iskolában az iskola VIDÁM NAPJÁN /Gyermeknap/ 2016. június 07-én.
Közel 120 tanuló jelent meg a szemvizsgálaton-6-23 évesig.
 
 
Dr. Kéry Klára klubtagunk beszámolója
 
Először a Lurkó Alapítvány fáradhatatl an vezetője Zajovicsné, Vizer Bernadett, a mi Klubunk által is támogatott Kantharosz Alapítványi pályázaton "nyert", és a gyermekek szemészeti szűrővizsgálatára kiváló " Plus Optix "-sal minden megjelent fénytörését "bemérte".
 
Ez nem mindig egyszerű. Először el kell érni , hogy a vizsgált gyermek együttműködjön.Majd- néha nyakatekert tornamutatványokkal- a műszert olyan helyzetbe kell hozni,/ távolság, beesési szög stb/ hogy a mérés sikeres legyen..előfordul,hogy közben a gyermek izeg-mozog. Ugyanakkor a műszer csak megfelelő pupillaátmérővel működik, amihez százszor ki-be húzták a függönyt,- a bejövő fénnyel szabályozva azt!
Bettyt ebben Lánya Kitty, és egy Lurkós önkéntes Orsi segítette.
 
Hozzám azok kerültek vizsgálatra,- 63 fő - akiket Ők kiszűrtek fénytörési hiba, kancsalság, tompalátá gyanúja , szembetegség stb.
 
Kedves Asszisztensnőmmel, az engem ilyen jótékonysági vizsgálatokra mindig elkísérő/ Hajléktalanok, Szt.Anna otthon, Kálóczy tér, Gödöllő, Somogyvár stb../ Pulainé, Zsuzsával ezek közül legalább 50 –nek írtunk szemüveget,-leginkább olyanoknak, akiknek eddig még nem volt.A meglévő szemüvegeket is általában korrigálni kellett.
 
Mindehhez nagy segítség volt a Plus Optix-s " mérési eredmény ", amiből ki tudtam indulni..
 
Nélkülözhetetlen volt az ottani Tanárok, Nevelők közreműködése,-Ők súgták,kik ismerik a számokat,vagyis kitől kérdezhetem a hagyományos látásvizsgáló táblát, aztán ki tudja elmutatni a másik módszerrel, hogy "merre mutat a villa"...Legtöbbször azonban a képeket kérdeztük : az alma, banán, cseresznye-ez majdnem mindenkinek ment...
 
Azt hiszem, abban is tudtunk segíteni, hogy "felmértük" a kommunikálni nem nagyon tudó tanulók látási képességét.. itt is nagy segítség egy jó szemüveg...
 
A Gyerekek nagyon aranyosak voltak, a vizsgálat során gyakran ösztönösen segítettek.,s Jó volt látni, hogy a Tanárok, Nevelők milyen szeretettel bánnak Velük. Ha kellet ölbe vették Őket, hogy nagyobb biztonságban érezzék magukat, ha kellet bátorítottak, biztattak, nyugtattak- nem volt ritka a buksik simogatása, s néha még egy-egy puszi sem.
 
Szeretném még azt is elmondani Nektek, hogy egy idő után a Gyereke k" TUTTI FAGYIKIRÁLY" papírkoronával a fejükön, és fagylalttól maszatosan érkeztek a vizsgálatra...szóval az udvaron TUTTI-s fagylaltoskocsiból fagyit mértek, mindenki nagy örömére ! Gondolom Ottónak köszönhetően!
 
Fárasztó, de nagyon szép napunk volt..és megint sokat tanultam az életből....

Jótékonysági Szemvizsgálat Jótékonysági Szemvizsgálat Jótékonysági Szemvizsgálat