Hírek

Lions bor-túra Szekszárdon ( 2007. október 6-7.)

2007.10.07.

Lions bor-túra Szekszárdon

Nagy Gábor elnökünk – nagyon helyesen – egy összekovácsoló programmal indította a klub éves programját.

Alapos előkészítés után szombat (október 6 .) reggel indultunk Szekszárd irányába. Az utat dél körül, a paksi halászcsárdában szakítottuk meg egy dunai halas ebéd (halászlé, túrós csusza, rántott hal stb.) kedvéért.

A tervezettnél még korábban is érkeztünk Vesztergombi Ferenc szekszárdi pincészetébe, ahol a borosgazda a szüreti elfoglaltsága mellett is figyelmes, szívélyes és odaadó házigazdának bizonyult. Személyében olyan embert ismertünk meg, akinek a borászat nem csak szakmája és hivatása, de a szenvedélye is.

A 10 féle különleges minőségű bor kóstolgatása közben számos szakmai érdekességet, anekdotát hallottunk tőle, mindezt nagy átéléssel, őszinteséggel, mondhatni áhítattal előadva.

A vacsorára egy kiadós belvárosi sétát követően a Húsvasaló nevű kulináris szentélyben kerítettünk sort, amely a nap méltó megkoronázását jelentette.

Másnap egy ősrégi, ma már ritka szakma művelőit ismerhettük meg a Petrits család mézeskalács és cukorka üzemében.

A családfő megmutatta a régi tradicionális formákat, a mézeskalács és cukorka gyártás eszközeit és technológiáját, beszélt a család múltjáról és a jövő terveiről.

Ezután felballagtunk a Szekszárd fölé magasodó Kálvária dombra, ahonnan – hála a napos, jó időnek – gyönyörű kilátás nyílt a városra és a borairól méltán híres Iván-völgyre.

A programot a dunaföldvári halászcsárdában zártuk le.

Hazafelé buszozva a szép vasárnap délutáni napsütésben az a vélemény fogalmazódott meg, hogy a programot érdemes folytatni: az újabb elnöki periódusok alatt évente látogassunk meg egy-egy történelmi borvidék hasonlóan jelentős pincészetét.


Kapcsolódó anyagok:

Galéria: