Hírek

TCHA LIMBERGER - prímás jótékonysági koncertet ad a volt Zsinagógában, 2012. október 15-én 19 órakor

2012.10.04.

A fehér bot napja egyre több ember számára lesz fontos a világon. Magyarországon 44 ezer ember nem lát, és bár hivatalos adat nincs, de mintegy százhúszezer a látássérült. Az Egyesült Királyságban például 2 millió fölött van a látásproblémával küzdők száma. Előfordulásuk drámai növekedésnek indult szerte a világon, hiszen az egyre nagyobb kort megérő emberek körében ugrásszerűen megnőtt a cukorbetegek, a túlsúlyosak száma, ezek pedig kiváltó okai a szem romlásának. Mivel a látássérülések fele helyes étrenddel, odafigyeléssel megelőzhető lenne, az ilyen rendezvények és akciók arra is jók, hogy figyelmeztessék a még látókat a veszélyekre.

     A Lions a világ legnagyobb jótékonysági szervezete. 206 országban 45 ezer klub működik 1 millió 350 ezer taggal. Magyarországon mostantól 45 klubban 900 tag vallja a jelszót: We serve, azaz Szolgálunk. 2011-ben 200 millió forint került jó helyre Magyarországon a Lions-ok jóvoltából. Az eredetileg az Egyesült Államokban a látássérültek megsegítésére alapított szervezet nem tart fenn fizetett alkalmazottakat, irodákat, minden segítő adományt közvetlenül a rászorulóknak ad.

    A Pro Urbe-díjas Első Győri Lions Club október 15-én este 7-kor, a vakok világnapja alkalmából rendezett koncertet az egyetemi hangversenyteremben. (Zsinagóga) Az est bevételét a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron megyei Rehabilitációs Központjának szánták, amely az idén még nem jutott máshonnan támogatáshoz. Aki nem lát, annak meg kell tanulnia a braille írást, az eligazodást a környezetében, olyan eszközök használatát, amellyel megoldható a mindennapéi élet fény nélkül is. Ebben segítenek a rehabilitációs központ munkatársai.

Az egyik legkiválóbb magyar népzenét játszó muzsikus Tcha Limberger, a világtalan belga hegedűs. A szintó származású Limberger zenész családban született Belgiumban. Nagyapja, Piotto Limberger legendás hegedűs volt. Nagybátyja, Biske Limberger basszusgitáron, édesapja, Vivi Limberger pedig gitáron játszik. Édesanyja, Lut Bruyneel flamand származású, így Tcha kétféle kultúra hagyományai között nőtt fel. Folytatva a családi tradíciót már igen fiatalon elkezdett zenét tanulni, először fúvós és ütős hangszereken, majd gitáron. Tizenkét évesen már a De Piotto’s nevű családi zenekarban muzsikált. Gyermekként flamenco-gitáros szeretett volna lenni, de hazájában egy másik népszerű stílusnak, a gipsy swingnek vannak rendkívül komoly hagyományai és mesterei.

Limberger tizenhét évesen vett először hegedűt a kezébe, miután magyar cigány muzsikusok felvételeit hallotta. Később több alkalommal is ellátogatott Budapestre, ahol elmerült a cigányzene, a magyar nóta világában, többek között Horváth Béla vezetésével. Közben Braille írással fordított nyelvkönyvből magyarul is megtanult. Az ifjú zenész Kalotaszegre is eljutott, ahol a legendás Fodor „Neti” Sándor-tól tanulhatott technikát, díszítést. Mindeközben szülőhazájában több formációval is dolgozott, de egyre több időt töltött Magyarországon valamint Erdélyben. Az elmúlt években két zenekart is alapított. A Budapest Gypsy Orchestra-ban kiváló magyarországi roma muzsikusok a társai. Kalotaszeg Trio nevű formációjában pedig Fodor „Neti” Sándor korábbi kísérőzenészeivel muzsikál együtt. A tehetséges előadó ezen kívül rendszeres vendége a Buda Folk Band koncertjeinek is.

Tcha Limberger igazi multi-instumentalista művész, aki hegedűjén úgy „beszél” a magyar muzsika nyelvén, mintha az anyanyelve volna.

Győrött, a Zsinagógában október 15-én a Buda Folk Band kíséretében jótékony céllal a vakokért és gyengén látókért adott fergeteges koncertet. Belgiumból csakis és kizárólag a Győr megyei látássérültekért utazott hozzánk. Tcha Limberger igazi multi-instumentalista művész, aki hegedűjén úgy „beszél” a magyar muzsika nyelvén, mintha az anyanyelve volna.

     A koncert másik főszereplője, a Buda Folk Band városi fiatalokból álló magyar népzenei együttes. Ők már beleszülettek a népzenébe, hiszen szüleik, tanáraik ahhoz a nemzedékhez tartoznak, amelyik Magyarországon a hetvenes évek közepén elindította a városi táncház-mozgalmat. Az otthoni zenekari próbák és a gyakori gyűjtő utak ösztönző hatása végigkísérte fiatalságukat. Tudásukat később népzenei iskolákban és falusi zenészekkel együtt muzsikálva bővítették. Zenéjükben ott vibrál, ott lüktet a semmihez sem fogható eredeti magyar népzene, melybe beleszövődnek máshonnan merített zenei fordulatok, stíluselemek – kívülről jött hatások, amelyek a népzene eredeti szülőhelyétől távol, a nagyvárosban élő embert érik, érhetik. Mindezeket a saját egyéniségükön átszűrve, a Buda Folk Band izgalmas, olykor lírai, mégis energiától duzzadó, sajátos hangzásvilágot teremtett.

     A 2007-ben létrejött banda fiatal tagjait olyan zenészek alkotják, akik egytől-egyig, ízig-vérig népzenészek, mégis ha körülnézünk, rendre ott találjuk őket a legnépszerűbb jazz és blues zenészek oldalán. A zene határtalan, a műfajok pedig átjárhatóak – vallják honlapjukon.

     Ezúttal, október idusán, a fehér bot napján Győrött csodálhattuk meg, mit tudnak ők, így együtt, a világtalan belga hegedűs, és a nyitott szemmel járó magyar muzsikusok. És miközben lelkileg és érzelmileg feltöltődtünk, segítettük világtalan embertársainkat, hogy mindennapjaik könnyebben teljenek. Több mint 300 ezer forintot utalt át alapítványunk a vakok és gyengén látók megyei szervezete rehabilitációs központjának


Kapcsolódó anyagok:

Galéria: