Elnökségi periódusok

Tizenkettedik elnökségi periódus

 Döncző Zoltán
2003. július 1. – 2004. június 30.

Elnök: Döncző Zoltán
Alelnök: Dr Raffai Judit
Titkár: Borsfai László
Kincstárnok: Szakács Erik

Összejövetelek helye: Révész Panzió étterme

Nyitó létszám: 49 fő

Döncző Zoltán a hagyományok folytatása mellett a klubszerűség fejlesztésére és a csapatmunkára helyezte a fő hangsúlyt. A Lions év inditásakor bátran támaszkodott a korábbi elnökök javaslataira és néhány új kezdeményezéssel gazdagitotta a klub munkáját. Rendszeressé vált külső előadók meghivása révén egy-egy konkrét támogatói cél hátterének kimunkálása és ismeretterjesztő szintű bemutatása (CF - Cystas Fibrosis, egészségügyileg megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, látássérültek rehabilitációja).

A Mindszentpusztán épített Autista Védőotthon támogatásának folytatásán túl új projektként indult a Látássérültek Nyugat-Dunántúli Regionális Rehabilitációs Központjának létrehozása Győrben. A klub támogatási munkájában alapvetően két fő irányzat érvényesült: más szervezetek támogatása által segiteni azok önszervező jótékonysági munkáját, valamint célzott, direkt támogatásokkal javitani egy-egy hátrányos helyzetű embertársunk vagy család sorsán.

A klub kapcsolatok ápolásának terén kiemelésre érdemes a győri Arrabona Lions klubbal kialakitott rendszeres együttműködés, valamint a Mosonmagyaróvári LC-vel és Nyiregyházi LC folytatott testvérkapcsolat. Ebben a periódusban került sor az EGLC-t alapitó portogruaroi lionsok meglátogatására is.

A kommunikáció és a klub PR jelentős fejlődést ért el azáltal, hogy a klub website-ja naprakész állapotba került (MRGO WebDesign), és a Lions újság is folyamatosan tudósított az ország legnagyobb lions klubjának munkájáról.

Az Első Győri Lions Club 2003-2004 évi klubrendezvényei

2003. szeptember: 

Jótékonysági Teniszverseny Mosonmagyaróváron 
 

2003. szeptember 14-én tartotta hagyományos Jótékonysági Teniszversenyét a Mosonmagyaróvári Lions Club. Az Első Győri Lions Clubot Dr. Németh Viktor és Döncző Zoltán képviselték, és párosban 3. helyezést értek el az amatőr kategóriában. A verseny során kapcsolatfelvételre került sor a bécsi Cosmopolitan Lions Klubbal is.

Látogatás a Nyiregyházi LC-nél 

Szeptember 26-28-án a két klub testvérkapcsolatának újabb fontos állomására került sor, amikor az EGLC 16 fővel látogatást tett a nyiregyházi klubnál. A szüreti bálon a népszokások felelevenitése kapcsán a győriek még a hordó lovaglással is megpróbálkoztak. A bodrogi hajókázás, a tokaji és sárospataki kirándulás, a szabolcsi földvár és a Götz pincészet meglátogatása mind-mind felejthetetlen élmény marad. A nyiregyházi lionok nem kis büszkeséggel kalauzolták a győrieket a sóstói skanzenben és a látványos fejlődést produkáló megyei városban.

2003. október:

ANIMA tudományos konferencia

ANIMA/SOS Telefonos Lelkisegélyszolgálat tudományos konferenciáján a klubot Dr. Németh Viktor és Dr. Kéry Klára képviselték. Dr. Németh Viktor értékes, szép beszédet mondott és az EGLC támogatásáról biztosította az ANIMA egyesületet. A szervezők Dr. Kéry Klárán keresztül emlékérméket küldtek azon klubtagoknak, akik közvetlenül támogatták a rendezvényt. A klub a konferencia megrendezéséhez és a Szolgálat működtetéséhez 200 ezer forinttal járult hozzá.

Látogatás az alapitó Portogruaro (Olaszország) LC-nél 

Október elején immáron harmadszor kerekedett fel az Első Győri LC csapata, hogy viszonozza az alapító (sponsor) LC Portogruaro szintén többszöri látogatását. 16 fős delegációnk a szokásos barátságos fogadtatásban részesült és győztünk eleget tenni az élmény és kellemdús programoknak: üzemlátogatás a Lison Pramaggiore borvidék egyik nevezetes borászatában a Paladin család pincésztében, hajókirándulás a velencei szigetvilágba Torcello és Burano szigetére, muranoi üvegszobrászat és a történelmi helyek bejárása. Diszvacsora és gálaest a győriek tiszteletére, mely rendezvényen részt vettek a jelenlegi kormányzó, IP és P kormányzó urak is.

2003. november:

Cinthya Clark: Csillag az égen 

A klubülés vendége volt Szele Anna, a Csillag az égen cimű könyv szerzője. A könyv a CF (Cystas Fibrosis), más néven mucoviscidosis nevű betegséget mutatja be egy romantikus kisregény formájában. Az írónő a könyv bevételét a CF betegségben szenvedőket támogató Alapitvány számára ajánlotta fel. A klub központilag 50 példányt vásárolt meg, melyeket az irónő személyre szólóan dedikált, valamint a klub vásárlásra és terjesztésre is átvett és eladott mintegy további 50 példányt. Igy mintegy 200 ezer forinttal járult hozzá a jótékony célú terjesztéshez.

LEO Charter 

November végén tartotta megalakulának évfordulós ünnepségét a Győri LEO Klub. A Kálvária Hotel Carmen éttermében megrendezett eseményen 14 fővel vett részt az EGLC, és további támogatásáról biztositotta az ifjúsági klub tagjait. Az eseményen új LEO klubtag avatására is sor került.

Jótékonysági Vállalkozói Est 

Dr. Baráth Etele államtitkár, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnöke tartott nagysikerű előadást az EU csatlakozással összefüggő kérdésekről a győri térség jótékonykodó vállalkozói számára.

A csatlakozás győri vonatkozásairól Balogh József Győr Megyei Jogú Város polgármestere adott kiegészitést a vállalkozások szép számban megjelent képviselőinek, a Hotel Konferenciában.

Az est mintegy másfél millió forintos bevételét a klub a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény és Gyermekotthon, az Anima Metálhigiénés Szolgálat, a Gyermekjóléti Szolgáltató Társulás valamint egyedi, célzott támogatásokra fordította.

2003. december:

Kocsis Zoltán - Bálint János koncert 

Kocsis Zoltán zongoraművész és Bálint János fuvolaművész adott jótékonysági koncertet az Első Győri Lions Club felkérésére a győri Richter teremben. A fantasztikus hangulatú zenei esten a művészek ingyen léptek fel, és a klub a teljes bevétellel, 610 ezer forinttal a Látássérültek Nyugat-Dunántúli Regionális Egyesületét támogatta. Ezen belül a konkrét cél az Egyesület által megjelölt, fogyatékos gyermeket nevelő családok megsegítése és a tehetséges vak gyerekek zenetanulásának támogatása volt.

SK Oltalom

A klubtagság tájékoztatót hallgatott meg az S.K. Oltalom Termelő és Szolgáltató Bt. Tevékenységéről. A tájékoztatót Stádel Katalin ügyvezető és Schwarz Endre termelési vezető tartották. A vállalkozás néhány hónapja kezdte meg segítő tevékenységét Téten, egészségügyileg megváltozott és csökkent munkaképességű munkatársak foglalkoztatását és rehabilitációját tűzték ki célul. A klubtól kapcsolati tőke, tárgyi eszközök, pályázatírás témákban kértek segítséget.

Karácsonyi borkínálás 

December 21-én ingyen kínálták az Első Győri Lions Club tagjai a Babarczi borház forralt borát és a Tutti Kft. forró csokoládéját a karácsonyi forgatagban résztvevőknek. Az így összegyűlt adományt, 190 ezer forintot a klub a Bakonyszűcsi Daganatos Gyermekek Rehabilitációs Otthona számára juttatta el. A borkináláshoz a Győri Ütőegyüttes varázsolt karácsonyi hangulatot.

2004. január:

Országos Lions Bál 

Január 10-én 12 fős csapattal vett részt az Első Győri Lions Club az Iparművészeti Múzeumban rendezett Országos Lions Bálon. A győri lionok mintegy 100 ezer forintnyi értékű tombolatárggyal is hozzájárultak az est sikeréhez.

2004. február:

Támogatás átadása Joó Ádámnak 

Február 6-án az Első Győri Lions Club és a Győri Lions Alapítvány képviseletében Döncző Zoltán klubelnök és Vápár József kuratóriumi tag 150.000 ft-os közvetlen támogatást adtak át a győri Joó Ádámnak és szüleinek. Ádám most ötéves és születése óta mozgássérült, a születését követő agyvérzésből adódóan. A támogatás a kisfiú számára egy olyan számítógépes konfiguráció megvásárlását teszi lehetővé, amivel a mozgáskoordinációját, a kézügyességét és a beszédkészségét is fejleszteni tudják.

Győri Lions Bál 

Február 7-én tartotta hagyományos farsangi bálját az Első Győri Lions Club a Hotel Konferenciában.

A mintegy 130 főnyi bálozót Kovács Béla Lions kormányzó köszöntötte. A nyitótáncok után a közönség elé lépett Csepregi Éva énekesnő is, aki igazán jó hangulatot teremtett és mindenkit a táncparkettre invitált.

A milliós nagyságú tombolaértéket a bálozó tagok és szponzoraik ajánlották fel, a 700 ezer forintos báli bevétel elsősorban a Megyei Kórház Szemészeti Osztályának eszközvásárlását, illetve a látássérültek Regionális Rehabilitációs Központjának létrehozását szolgálja.

Régió értekezlet 

Február 21-én az Első Győri Lions Club látta vendégül a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége kabinettagjait és dunántúli régiójának klubvezetőit. A klubelnökök tapasztalatcseréje mellett mód nyilt az új klubok alapitásával kapcsolatos jövőbeni koncepció kialakitására is. A régióértekezlet második felében került sor a Látássérültek Győri Regionális Rehabilitációs Központjának kialakitását célzó projekt bemutatására. A regionális szerveződés lehetőséget ad a látássérült és lions szervezetek együttműködésére, egyben a „sight first” program demonstrálására az ország összes régiójában.

2004. március:

Látogatás a Babarczi pincészetben 

Március 19-én került sor az Első Győri Lions Club kihelyezett klubülésére. A klubtagság az „Oroszlánt a saját barlangjában” kezdeményezés keretében a Babarczi pincészetet látogatta meg. A borászati bemutatkozást követően a szokásosnál jóval rövidebb volt a hivatalos klubprogram, hogy azután a pincészet fehérborainak kostolója következhessen. Ezt bőséges vacsora tette még kellemesebbé, az igazán jó hangulatról pedig - a közös éneklés mellett - a tangóharmonikás kiséret gondoskodott.

2004. április:

Szeretet Napok a Dévai Árvákért 

Április 16-18-án került megrendezésre Győrött az a háromnapos esemény sorozat, ami először 2003-ban, hagyományteremtő szándékkal indult útjára a dévai ferences misszió javára. A Böjte Csaba testvér vezetésével működő Magyarok Nagyasszonya nevű intézményben 400 árva, illetve szegénysorú magyar gyermeket nevelnek és oktatnak.
Április 16-án jótékonysági hangverseny, 17-én jótékonysági bál és művészeti árverés, 18-án pedig szabadtéri fesztivál szolgálta az „Adj örömmel” mottó győri megvalósulását. Az Első Győri Lions Club tagjai több rendezvény támogatásával is hozzájárultak az esemény sikeréhez:

  • 14 főnyi klubtagság vett részt a bálon és tombolatárgyakat ajánlott fel,

  • verseskötetekkel, festménnyel, képzőművészeti tárgyakkal járultunk hozzá az árverés sikeréhez,

  • és klubtagjaink adományokat is befizettek a gyermekek javára, illetve a vasárnapi szabadtéri rendezvényen jótékonykodtak

Charter Night  

Az EGLC április 24-én tartotta a 12. Charter Night-ját, a klubalapitás évfordulójának megünneplését a Hotel Schwizerhofban. A klub egyben ezt az alkalmat használta fel arra is, hogy áttekintse a 2003. július 1-i kezdetű Lions évben a Győri Lions Alapitvány által nyújtott támogatásokat. A klubtámogatásokkal együtt ez mintegy 4.4 millió forintot tesz ki, ami a Lions év végéig még gyarapodhat.
Az Első Győri Lions Club a Charter Night-on avatta klubtaggá Iván Györgyöt, s ezzel taglétszáma elérte az 50 főt.

Ezen a rendezvényen került sor 3 db szemtükör átadására a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Szemészeti Osztálya számára, mintegy 360 ezer forint értékben.
Az est során a klubelnök elismeréseket adott át a kiemelkedő munkát végző klubtagok számára: a „Lion of the Year” kitüntetettje Halbritterné Dr. Raffai Judit alelnök lett, mig a Livio Leonardelli kupát és diszoklevelet dr. Solymosi Péter és dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona vehette át.

2004. május:

Lions véradás 

Május 4-én került megrendezésre a Hotel Kálváriában a VI. Lions Véradó Nap dr. Kiss Ilona szervezésében. A 64 főnyi véradó már hagyományosan nyújt segitséget ebben a szervezési formában a vérellátás biztositása érdekében.

Lions Nemzeti Konvenció 

Május 14-16-án Pécsett tartotta XV. Országos Konvencióját a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége.
Az EGLC-t 13 főnyi résztvevő – ezen belül 6 fő hivatalos küldött – képviselte a tisztújitással is foglalkozó rendezvényen, ahol 2004-2005-ös Lions év kormányzójának Ütő Ákost választották.
Nagy sikere volt az oroszlánok között a szombat este megrendezett villányi pincelátogatásnak és borkóstolónak.

Szigetközi kirándulás 

Május 22-én egésznapos kirándulásra került sor az Első Győri és a Mosonmagyaróvári Lions Clubok közös szervezésében. A két klub képviseletében résztvevő mintegy 60 főnek ifj. Baross Károly (Győr) és Kertész József (Mosonmagyaróvár) adtak tájékoztatást a szigetközi vízpótlás helyzetéről és bemutatták a dunakiliti duzzasztót, valamint a fenékküszöböt.

A délután folyamán a két klub képviselői izletes halászlé és borozgatás mellett folytattak baráti beszélgetést Dunakilitin.

2004. június:

Jótékonysági teniszverseny 

Június 5-én hetedik alkalommal került sor az Első Győri Lions Club jótékonysági teniszversenyére a Győri Tenisz Klub Kálóczy téri pályáin.
A lions klub a férfi páros verseny bevételével a Látássérültek Rehabilitációs Központjának létrehozását támogatja. A nevezési dijakból és szponzori támogatásokból befolyt mintegy 370 ezer forintot a Győri Lions Alapitvány 500 ezer forintra egésziti ki a látássérültek számára.
A versenyt a Németh József – Csiba Zoltán páros nyerte a Somogyi Mihály – Albert Zoltán pár előtt.
Harmadik helyezést értek el a Joósz A. – Pesztenlehrer Zs., és a Csiszár P. – Rózsa P. párosok.

Évzáró klubülés 

Június 18-án a Tutti Élelmiszeripari Kft. telephelye adott otthont az Első Győri Lions Club évzáró klubülésének. Az ülés hivatalos részében beszámoló hangzott el az éves programokról és a mintegy 5 millió forint értékben kiosztott jótékonysági támogatásokról. A klub létszáma egy fővel 51 főre gyarapodott, miután Gross Ervin tagjelölt rendes taggá történő felvételét a klubtagság egyhangúlag megszavazta. A hagyományoknak megfelelően itt adta át Döncző Szilvia LEO elnöki tisztségét Marton Gábornak és Döncző Zoltán Lions elnöki tisztét Halbritterné dr. Raffai Juditnak.
A klubesten halászlé, pogácsa, fagylalt, sör, bor és üditők tették még kellemesebbé a 2003-2004-es Lions év bezárását.

Magyar Lions Teniszbajnokság

Június 26-án ötödik alkalommal került megrendezésre a Lions Országos Teniszbajnokság.

Az idei évben a Szeged Első Lions Club vállalkozott a lebonyolitásra a minden tekintetben elsőrangú helyszinen, az újszegedi Gellért Szabadidőközpontban.

Az Első Győri Lions Club 9 főnyi versenyzővel és - a kisérőkkel együtt - 20 főnyi népes csapattal vett részt az országos rendezvényen. A győri csapatot erősitette 2 fővel az Arrabona Lions Club is.
A nyolc klub résztvevői férfi egyes, női egyes, férfi páros és vegyes páros számokban mérték össze tudásukat. Az EGLC kiválóan szerepelt, hiszen férfi egyesben két harmadik, mig férfi párosban második helyezést ért el, valamint a csapatverseny összesitett eredményéért járó vándorkupát is az Első Győri Lions Club csapata vehette át.